Als je start ben je enthousiast en onbevangen. Toch is het goed om al zo vroeg mogelijk na te denken over financiële risico’s. En hoe je die vooraf kunt beperken. Twee voorbeelden.
Je wordt arbeidsongeschikt.
Je inkomen valt weg. Hoeveel inkomen heb je privé nodig om rond te komen met je gezin? En hoe ga je dat gat dichten? Sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af? Welke andere opties zijn er?
Je komt te overlijden.
Wat zijn privé en zakelijk de financiële gevolgen als jij er niet meer bent? Komt je gezin nog rond zonder jouw inkomen? Of moet je nu een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? En naar wie gaat je bedrijf in de nalatenschap?
Je bent al een tijdje ondernemer en hebt de wind in de zeilen. Je bouwt vermogen op. Maar hoe bescherm je dat vermogen in je onderneming? Is het slim om bijvoorbeeld een holdingstructuur op te zetten? En hoe werkt dat precies?
Beleggen: privé of zakelijk?
Wil je extra vermogen opbouwen door te beleggen? Dan is de vraag: hoe ga je beleggen? In je onderneming? Of is het fiscaal slimmer om dat privé te doen? En waarin ga je beleggen? Aandelen, obligaties, vastgoed of een mix daarvan?
Je pensioenplan
Op welke manier wil je pensioen opbouwen? Ken je de verschillende mogelijkheden die er zijn? En welke optie past het best bij jou?
Van eenmanszaak naar BV
Ga je die stap zetten? Hoe bepaal je dan het salaris voor jou als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)? En hoe doe je dat zodat het fiscaal ook nog voordelig is?
Je vindt de tijd rijp om je goedlopende bedrijf over te dragen aan je kinderen. De volgende generatie staat te popelen om het stokje over te nemen. Maar op welke manier kun je die bedrijfsoverdracht financieel het beste doen? En welke fiscale regels gelden daarbij? Een andere relevante vraag die in jouw situatie kan spelen: hoe draag ik mijn opgebouwde vermogen efficiënt en fiscaal voordelig over aan mijn erfgenamen?
Je wordt papa of mama en denkt al na over de financiële toekomst van je kinderen. Dat kun je niet vroeg genoeg doen. Wil je dat ze op hun 18e een geldpotje hebben dat ze kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld hun studie of de aankoop van een woning? Hoe ga je dat geldpotje opbouwen?
Testament
Als je kinderen krijgt, wil je niet nadenken over jouw eigen overlijden. Begrijpelijk. Toch is het slim om dat wel te doen. Wat gebeurt er als jij er niet meer bent? Heb je belangrijke zaken al vastgelegd in een testament? Of moet je dat nog doen?
Schenkingen
Je wilt regelmatig iets schenken aan je kinderen. Hoe plan je dat strategisch? En hoe zorg je ervoor dat de Belastingdienst er niet al te veel van profiteert?
Je stapt binnenkort in het huwelijksbootje. Of je stapt er juist weer uit. Weet je al wat dat betekent voor je privé- en ondernemingsvermogen? Het hangt sterk af van de voorwaarden waaronder je trouwt of getrouwd was.
Huwelijkse voorwaarden
Ga je trouwen? Denk dan eens na over het opstellen van huwelijkse voorwaarden (huwelijkscontract). Daarmee maak je een duidelijk onderscheid tussen je privévermogen en bedrijfsvermogen. Bij een echtscheiding hoef je je zakelijke bezittingen dan niet te delen met je (ex-)partner.
Gemeenschap van goederen
Wat is in jouw situatie slim? Gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap of koude uitsluiting? Wat je kiest heeft namelijk gevolgen voor de verdeling van je bezittingen en schulden.
Of je nu een ZZP’er of een DGA in een BV bent, wij staan voor je klaar met de juiste oplossingen en inzichten.