ZZP’ers – Zelfstandige zonder pensioen?

Momenteel telt Nederland ongeveer 1,2 miljoen ZZP’ers waarvan 40% niets of onvoldoende ten aanzien van het pensioen heeft geregeld. Naar mijn mening zijn dit schrikbarende cijfers. Je wilt er toch niet aan denken om als ondernemer later tot de conclusie te komen: Had ik maar of was ik eerder begonnen met het opbouwen van pensioen.


July 26, 2024
ZZP’ers – Zelfstandige zonder pensioen?

Wij kunnen ons voorstellen dat veel van deze ZZP’ers dan ook de vraag hebben welke mogelijkheden er zijn om pensioen voor later op te kunnen bouwen. Als zzp’er heb je namelijk meerdere opties om pensioen op te bouwen. Zo kun je ervoor kiezen om (aanvullend) pensioen op te bouwen met of zonder fiscaal voordeel. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee manieren?

Met fiscaal voordeel (box 1)
Als zelfstandig ondernemer kun je ervoor kiezen om fiscaal voordelig je pensioen op te bouwen. Dit kan door middel van het opbouwen van lijfrente bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Hieronder hebben wij opgesomd welke voordelen deze manier van pensioenopbouw heeft.

1. De inleg voor je pensioen is aftrekbaar van jouw inkomen in box 1, dit is in 2024: 36,97% of 49,5%. Let op: de inleg moet binnen je jaar- en reserveringsruimte vallen;

2. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd zal de lijfrente-uitkering van start gaan (ook mogelijk om dit maximaal 10 jaar eerder te laten ingaan, maar hier zijn wel regels aan verbonden). Deze uitkeringen zijn dan weliswaar belast, maar vaak tegen een lager belastingtarief dan waartegen de inleg in de opbouwende fase fiscaal aftrekbaar was.

3. Een tweede belastingvoordeel is dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt over je pensioenpot. Dit is een extra belasting die je namelijk wel betaalt over je vermogen in box 3 (in 2024 vanaf €57.000 en bij een fiscaal partner vanaf €114.000);

4. De belangrijkste voorwaarde is dat je het opgebouwde vermogen gebruikt voor je pensioen. Het staat daarom op een geblokkeerde rekening. Wil je hier tussentijds aankomen? Dan betaal je naast de inkomstenbelasting nog maximaal 20% extra: de revisierente.

Zonder fiscaal voordeel (box 3)
Wanneer je zonder fiscaal voordeel (aanvullend) pensioen gaat opbouwen zul je via box 3 gaan sparen of beleggen. In tegenstelling tot het opbouwen van (aanvullend) pensioen in box 1 kun je het opgebouwde bedrag in box 3 altijd (zonder consequenties) opnemen. Zoals al eerder aangegeven ben je wel bij een bepaald bedrag vermogensbelasting verschuldigd.

Laat je goed adviseren
Elke ondernemer is anders en daarmee ook het benodigd pensioenvermogen. Wil jij als ondernemer ook gaan starten met het opbouwen van pensioenvermogen? Laat je dan altijd goed adviseren over welke van bovenstaande opties het beste bij jouw situatie past.

Tip: Start zo vroeg mogelijk met het opbouwen pensioen, want het geeft je financiële rust voor nu én in de toekomst.

Let op: afhankelijk van wanneer je dit artikel leest kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene financiële informatie, maar uitdrukkelijk geen één-op-één advies. Hulp nodig bij jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.